CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Baby Luqman Breastfeeding

Monday, September 28, 2009

hari raya


salam.nie antara pic yg sempat aku uploadkan mase hari raye hari tu tuk laman blog aku nie


pic nie dgn sepupu2 aku



mase beraye kat rumah sedara sempat posing


family adik aku


lame aku x jengok blog aku nie.almaklum le sibuk betul hehe...apa pun aku nak coretkan sikit kisah aku dimusim perayaan nie.Sebelum balik ke kg hari 2 sempat le aku buat beberapa jenis kuih..

Sebelum aku bergerak balik ke kg pada hari jumaat tu sempat le aku bershopping brg2 yg nak dibawa balik ke kg..dari selayang aku singgah kat bukit beruntung mengambil anak buah aku kat sane coz dia nak ikut kita org.So aku gi le ambik dia.Dlm pada tu aku dah fikir mesti jalan sesak...ye la semua nak menuju ke kg masing2.Tp alhamdullilah, keta banyak jugak la,tp still masih boleh speed lagi hehe....

Kami sampai kat Ipoh dlm kul 4 ptg.kali nie aku singgah kat Ipoh rumah makcik aku.Kami berbuka pose ramai2 kali nie dgn sepupu2 aku n anak2 mereka..Lepas habis je cite 'nur kasih' kami konvoi ramai2 menuju kg arwah opah aku kat kuala kangsar coz pak ngah aku dah siap menunggu kat sane...kami sampai dlm kul 11 mlm.Aku apa lg coz terlalu letih drive, aku le org pertama yg tido dulu...Diorg yg lain sempat lg berborak2....

Pg Sabtu, aku follow mak aku,makcik n pakcik aku gi pekan kuala membeli barang2 yg nak dimasak.barang basah je coz barang kering semua dah beli siap2 dr rumah masing2..Kul 12 lemang dah mule dibakar.Sape lagi yg tolong jaga api, abg2 sepupu aku le..Sementara kami yg lain sediakan bahan utk buat rendang, nasi impit n kuah kacang..
Sebelah ptg lak kami bergotong-royong memasak juadah utk berbuka pose hari terakhir..Dlm pada tu lepas je pengumuman raye, takbir raye dah mule kedengaran di selangi dgn bunyi mercun...memang meriah la...

Pagi raya,mcm biase bersiap utk sembahyang raya.Sebelum tu kene bersalam2 mohon maaf kalau ade silap n salah.Pastu siapkan dulu kuih2 raya yg dibawa ke dlm bekas kuih n potong lemang n nasi impit..apa pun kat sini aku sertakan pic2 semasa hari raya...




























































Wednesday, September 9, 2009

upsr @ kepong,frim

salam..kali nie aku nak coretkan pengalaman semasa exam upsr.Kali nie aku telah ditugaskan kat sk kepong,frim.Aku bukan nak cite pasal exam upsr tu, tp suasana kat dlm frim tu yg amat mendamaikan.Mana xnye waktu tgh jaga exam tu boleh dengar bunyi2 unggas kat hutan mengingatkan aku kat kg aku di kuala kangsar, perak.Almaklum le dah lame aku x balik kg.Pak ngah aku dah bising2.Kalau x silap kali terakhir aku balik kg mase bulan 5, cuti hari pekerja.So memang dah lame betul le ....
Berbalik kpd suasana kat frim,hr kedua exam sempat le aku round2 sekitar frim sampai kat kawasan air terjun.Dr dewan exam tu aku boleh nampak taman ebotani.Kalau nak melawat taman nie,aku nampak weekdays je coz sabtu n ahad cuti...
Time aku round2 tu nampak le jalan ke canopy walk.Takde la aku tgk betul2 coz kene berhenti jalan ke dlm sikit.Coz aku sorang2 takut jga le so aku tgk dr dlm keta je.Memang betul2 best le kat sini, udara nyaman, sejuk n jauh dari hiruk pikuk kenderaan aku rasakan.Selain dr taman metropolitan kat kepong tu, aku rasa dtg kat frim nie pun boleh rehatkan minda .

Sunday, September 6, 2009

lawatan kat jakarta n bandung

salam..sebelum nie aku ada uploadkan pic mase aku gi jakarta n bandung sebelum nie.Di sini aku ingin coretkan sedikit pengalaman aku kat sane... Aku ke sane dengan menaiki Air Asia.Aku check in pada pukul 8.00 pg kat LCCT n penerbangan aku pada pukul 10.00 pg.Aku tiba di sane pada jam 12 lebih kalau x silap.First time menaiki kapal terbang satu pengalaman yang cukup menarik.Mane x nye cuba bayangkan kita berada beribu2 kaki dr aras laut.Nampak sayup je dari atas.
Oleh sebab aku rasa nak pening jdnya mase penerbangan tu aku tido je hehe..Tp sebelum tu aku nak cite le sikit sebelum berlepas pramugari n prmugara 2 ingatkan semua penumpangnye agar memakai tali pinggang dlm loghat indonesia.Mase tu aku dah terasa, boleh ke aku tahan kat tempat org nie....
Bile dah sampai kat ruang udara indonesia aku boleh nampak di org punya airport dekat dgn kawasan sawah padi.X seperti tmpat kita yg begitu tersusun.Mase tu rase nak balik pun ade hehe..ketika menjejakkan kaki kat airport dia aku terasa seolah2 aku berada di kuala lumpur era 90an(mcm yg aku tgk kat dlm tv).Patut la ramai rakyat diorg yg bermigrasi ke Malaysia.Kehidupan di sini memang susah.
Kat sini pemandu pelancong memang dah sedia tunggu rombongan kami dengan bas pesiaran yg akan membawa kami sepanjang berada kat sini.Dr. airport jakarta kami terus menuju ke Bandung.Kami melalui highway yang dikhabarkan baru saje siap.Tp jangan terperanjat coz highway yg dimaksudkan x seperti highway di Malaysia.Perjalanan dr Jakarta ke Bandung mengambil masa lebih kurang 2 jam.Sepanjang perjalanan aku dapat lihat banyak lambang2 parti yg akan bertanding utk pilihanraya.Itu la cerita menurut pemandu pelancong kami Pak Rizal.
Di bandung kami menginap kat Hotel Karang Sutera.Kami berada kat sane hingga hari Ahad.Banyak juga tempat yg kami lawati semasa kat sane antaranye Tangkuban Perahu, Muzium tempat terletaknya segala jenis rumah dan bangsa yg ada kat indonesia nie.Tp yg paling menarik mase shopping .Mase tengok pelbagai jenis fabrik n kain telekung yg cantik2.Patut le org klau gi Bandung kirim mcm2...
Tp sebelum kami turun ke tmpt shopping tu Pak Rizal mengingatkan kami agar tidak bercakap dgn org sebarangan n jalan berkawan.Bile ingat semula mcm apa yg aku buat jika bawa student gi rombongan pulak hehe...Apa pun sebelum kami berehat di hotel, kami menjamu selera dulu.
Tapi bile sebut je menjamu selera aku dah risau.Mana xnye tekak aku nie x boleh nak telan masakan minang.Aku just ambil sedikit je sebagai alas perut.
Hari Ahad lepas bersarapan kami bersiap dgn bagasi masing2 coz dr situ kami akan terus menuju ke Jakarta.Disini kami di bawa ke tempat mercu tanda tertinggi kat sini.Bayarannye di kira pakej, lebih kurang Rp7000.Boleh round2 kat dlm n naik terus ke ruang legar paling atas.Ok le tu...Klau kira duit Malaysia lebih kurang RM3 le..Naik je kat atas boleh rasa angin bertiup amat kencang.Klau nak tau cuma aku n beberapa org je yg naik kat atas coz yg lain sibuk nak gi shopping.Eee x tau le bukan senang nak sampi cni.
Isnin, kami melawat sekitar Jakarta dan jika ada yg ingin bershopping membeli cenderamata utk family masing2.Tapi kat Jakarta nie barang dia mahal sikit dari Bandung n x banyak pilihan coz bandar besarkan.
Selasa,hari yg aku tunggu2 utk balik ke Malaysia.Lepas solat Zohor kami dah check in.Kali nie aku dah x tido dlm penerbangan lagi.So boleh la aku lihat pemandangan kat luar yg aku hanya nampak kepulan2 awan.Bila je berada di ruang udara tanahair, Malaysia aku rasa happy sangat.Walauapa pun, kata orang jauh perjalanan luas pemandangan.Hujan batu dinegeri sendiri,hujan emas di negeri orang,lebih baik negeri sendiri.

Ini bangunan sekolah yg ada kat Jakarta nie.Kalau dilihat betul2 masjid n surau diorg berada betul2 dlm kawasan yg sama.Fikir2kan lah.....


Pic nie mase kat Bandung,kawasan rumah2 yg ade kat seluruh Indonesia.kalau x silap yg belakang aku tu rumah org minang.


Ini pic kat tangkuban Perahu.Kawasan gunung berapi.Kawasan bawah tu adalah kawah gunung berapi....



Nie le wang Indonesia.kiranye merasa le pegang wang sampai berjuta hehe..








Saturday, September 5, 2009

ramadhan

salam..lame aku x update blog aku nie.almaklum le busy betul melayan 2 orng anak buah aku, hana n daniall.bile aku mule nak mengadap je laptop nie mule diorg mengagah minta diangkat..skarang nie si daniall dh nak 6 bulan.hana pulak 4 bulan.klau dulu aku gemar terperap dlm bilik membaca novel sekrang x lagi...dah tukar hobby layan anak buah hehe...melayan diorang nie kadang2 aku x sedar pun mase berjalan begitu pantas.ape keja pun x jadi...agaknye macam tu le kalau ada anak hehe...apa pun hari nie dah masuk pertengahan ramadhan sekejap je rasanye...bile cite pasal bulan ramadhan nie ,kat rumah aku memang setiap hari ramai terutama skali hujung minggu kakak n abang sepupu aku akan turun kat sini untuk berbuka puasa beramai2.kalau weekdays plak adikberadik n hubby diorang memang berbuka kat sini..so everyday aku memang kene buat persiapan yg lebih dari biasa...waktu sahur je tinggal aku, my mum n adik bongsu.
Semalam aku gi la window shopping kat area selayang mall.saje je nak menghabiskan mase coz x tau nak buat ape hehe...aku gi sana dgn adik aku.tapi tah mcm mane kita org tukar plan pegi kat selayang capital dulu.kat sane ok la pusing2 takde yang menarik so kira org teruskan rancangan ke selayang mall.sampai kat sane aku tgk keta memang terlalu banyak so kita org malas nak pusing lame2 cari parking terus je naik untuk parking.tapi x sangka lak aku kat atas sepenuh2 parking.Dah 2 3 kali round kat situ x juga jumpa parking geram gak.Nasib baik aku bawa keta auto hehe..x le lenguh kaki aku ...akhirnya aku cakap kat adik aku turun je la mane tau kat level lain ade parking kosong.Lastly kat level 2 kami dapat tempat utk park, nasib la....Selalunya aku park keta kat level 3, dekat dgn lif senang le sikit.Dah park keta apa lagi kami memulekan operasi window shopping dari satu kedai ke satu kedai.Dalam nak window shopping je sempat le adik aku nie membeli beberapa pasang baju untuk anak dia si daniall.Bile kaki dah lenguh berjalan aku ajak je balik.Kalau ikut dia memangnye x abis2.That why hubby dia give time kalau diorg gi shopping..hehe...nasib la..Lepas je selesai solat zohor aku terus tido...Dan seperti biase lepas asar aku akan membantu my mum memasak untuk juadah berbuke puase...n pastinye family abg sepupu aku akan dtg untuk berbuka puasa bersama2 nanti...