CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Baby Luqman Breastfeeding

Monday, December 31, 2012

malam tahun baru 2013

salam......tetiba je rase nak menulis sempena malam tahun baru nie.....hehehe...xde ape pun saje je......
 
Jam menunjukkan pukul 11.10 minit mlm...lebih kurang 45 minit je lagi kite sume akan memasuki ambang 2013...bertambah lagi usia kite sebenarnye...dan banyak lagi tanggungjawab yang perlu aku laksanakan....feeling la pulak...........
 
Kalau di ikut kan keje ada banyak lg yg belum settle..baru je abis layan cite adam n hawa hehe....x miss punye.....Sambil2 melayan cite tadi, sempat jugak le aku menyiapkan rph tuk hari rabu...tp x dapat complete gak coz silibus year 5 aku x print lagi.....
 
Dalam kite mengejar sambutan nie , kadang kala aku terfikir bahawa bumi semakin tua....semakin banyak jenayah, peperangan , kes dera, hiburan dan sebagainye.....rasa takut begitu menyelubungi aku....
 
Anak semakin membesar, banyak bende yg dia akan belajar....tu yang buat aku takut sebenar nye....dapat ker aku nie membimbing anak menjadi seorang baik tingkahlaku, bersopan, merendah diri, rajin, patuh pada perintah agama.....insyallah akan aku usaha kan juga hingga menjadi kenyataan......

Pen offf dulu nak tgk anak .......
 
 

Friday, December 21, 2012

@ Genting Highlands Part II

Salam......

kita sambung balik cerita @ Genting ari tu....Lepas je main permainan Flying Jumbo, perut pun rase lapar la pulak ...so kami  stop kat  London Cafe...aku pesan nasi ayam blackpper n  hot lemon tea.....rase tea dia mmg mablousssss.......mr hubby lak pilih chicken n  chip.....so iris boleh le makan dia punyee kentang goreng ......
 
 
Abis je makan, kami meneruskan aktiviti kami......oleh kerana banyak bende yg terhad tuk bermain, so kami banyak abis mase dm mencari permainan yg sesuai.....lastly kami jumpe pemainan yg sesuai iaitu....Ride De Paris n Junior Bumper Car.....yg nie mmg tuk budak baye2 iris....puas le dia main sementara mama n papa  gi solat jap...kira nye 4 kali dia main hehehe......
 
Lepas tu kami gi ke Dinosour Island....fuh nak naik boat dia punye le panjang beratur, so kami decide jalan sendiri je....so layan je le pic2 yg aku upload nie........
 
 
 
kami nak berlepas dah.....

 
Flying Jumbo.....

 
nie le Ride De Paris.....4 kali dia naik......

 
@ Dinaosour Land
 

 
Kat jambatan gantung Dinosour Land....

 
fuhhh...besar giler.....

 
pakai ye sayang....sejuk nie...


 
mase nie iris takut betul......

 
sebab bunyi dinosour yg real tu.....

 
takpe papa ade........
 
ok la sampai di sini je....lain entry lak rs nye gi ke kelantan lak......
 
 

Thursday, December 20, 2012

@ Genting Highland Part I

Salam...

Selasa lalu lepas je bawa iris gi clinic for check up bulanan, my hubby ajak gi genting highland....lagi pun dia cuti so kami lepas sarapan pagi kul 9am, balik rumah tukar baju, pack baju iris ape yg patut...n go to GENTING.....

Kami drive sampai kt cable car je...so dari situ kami naik cable car....so mase mr hubby beli tiket , aku n iris sempat le posing kat depan replika robot transformer......
 
 
iris depan replika cable car , sebelah cable car tu ade replika transformer...

 
nie le game pertama yg dinaiki iris....mase nie nampak takut2... kat double deck carausel

 
maskot tabby depan pintu masuk......


 
@ Astro fighter.....with papa...

 
papa yg menghayati pemandangan hehehe.......
 
 
nanti continue part II lak......
 



Thursday, December 13, 2012

rumah oh rumah.....

salam....kalau korang tgk tajuk entri mesti korang dah tau aku nak bercerita pasa ape....of course le pasal rumah....
 
macam nie....aku telah membeli sebuah rumah before aku berkahwin..mase tu x tau jodoh datang bile...so aku nampao le sebuah rumah yang aku rasa nice tuk didiami.....Nak jadi cerita, sekarang nie rumah tu aku x duduk pun ...my hubby said jauh dr tempat keje katenye....so aku just sewa kan je...YYang buat aku betul2 bengang sekarang nie, aku dapat tau dari fb taman nie yang rpemaju telah menggunakan kayu bumbung yang tidak mengikut kualiti seperti dalam perjanjian...mereka menggunakan kayu yang telah  atau hampir merekah sebagai tiang....cuba korang bayang ape aakan jadi....mau tak runtuh bumbung satu hari nanti....
 
Sekarang nie aku tengah cuba nak buat tuntutan....tak tau le macam mane...tp aku akan fight macam penduduk yang lain....So pengajarnan yang aku dapat kat sini...bile nak beli rumah kene tgk betul2 pemaju dia.....So be careful teman2 kat luar sane....n be careful gak kat pemaju nie NOBLE PARADISE....anak syarikat GADANG HOLDINGS......

Friday, December 7, 2012

end of the 2012

Salam....hampir penghujung tahun....banyak yang dah berlaku....iris semakin hari semakin bijak....apa sahaja yang diperhati , akan cuba di ikutnye...so be careful le ye mama....hehehe...rabu lepas, habis je check up iris kat HKL, my hubby pulak bawak kami ke klinik gigi..gigi dah reput so kene le cabut...
 
 
Agak lame le jugak kami menunggu papa dipanggil...so macam2 benda le yang diperhatikan si kecik nie.... Nasib baik ..kat HKL tadi mr hubby ade belikan jagung kukus...so sementara waiting tu, haa apa lagi si kecik nie makan le jagung....Sambil diperhatikan 2 remaja adik beradik....diorang nie pun tunggu turn check gigi gak.....Tersengih2 budak2 dua org tu memerhati tingkah laku si iris...sempat jugak le aku dengar si adik berkata "cuba tgk bulu mata dia...panjang betul"...hehe..dalam hati aku ucap syukur dikurniakan ank secomel iris...hehehe...perasaan le pulak...
 
 
Sejam lepas tu...bile mr hubby keluar..kami tgk mulut dah penuh dengan kapas....Habis tu apa lagi si iris siap cakap" pa akit gigi..." dalam pelat dia tu mmg aku faham sangat....aku pun bagi tau le , gigi papa sakit. kene jumpa dentist...Ya Allah...anak aku nie sampai ke rumah, even sampai sekarang pun dia masih ingat sape dentist tu....kuat betul ingatan budak2 nie... Nak jadi cerita....petang tadi mase aku balik ambil dia dari taska, dia sempat menyanyi lagi...papa akit gigi yea2....pa akit gigi....yeayea....itu le yg diulang2 nye....tergelak aku mendengarnye.....

Wednesday, November 28, 2012

salam.....hai dah nak abis tahun 2012...rs nye berapa kali je aku buat post...banyak yang nak di cite, tp kekangan banyak benda, masa n idea...tu yang jadi x ba nyak post... Hmmm....lewat masa sekarang nie, aku banyak layan cite adam n hawa..Nasib baik ler kat rumah au nie my mr hubby guna PVR astro...so boleh ler aku rakam nye..kalau x baca je le buku tu ...... lately nie banyak betul cerita yg diadaptasi dr novel kan....antara nye of couse le ombak rindu, adam hawa n beberapa lagi yg x aku ingat sangat tajuk nye...x sangka betul cerita2 nie aku boleh tonton secara live(maksudnye bukan imagine je hehehe.....) ..

Kalau dulu cerita2 tu banyak kali aku baca. Mana tak nye mmg best sangat... Cuba korang tgk nie.....
sweet kan....hehehe....

salam..... dah besar anak dara aku sorang nie.....dah pandai nak posing2....

comel tak.......
papa tgh drive ...sy sempat pose ...... malas nak cite..korang tgk le gaya dia...nur iris marissa

Tuesday, November 20, 2012

school holiday........

salam.... emmm..dah masuk minggu kedua school holiday....best tul rasa nye....nak buat ape pun ikut suke hati aku je...Nak masak ape pun ikut time aku hhehe....

semalam result UPSR telah keluar...Tahniah buat anak murid yg dah mendapat 5A @ SK Bandar Baru Selayang....kt sk baru aku aku nie boleh tahan gak 66 org....kurang sikit dari tahun lepas 88 org...kene work hard lagi nampak nye.....Apa pun tahun nie aku x berapa teruja sgt coz  x mengajar Y6 ....almaklum le guru br bertukar...diorg x pandang sangat....hopefully tahun 2013 aku diberi mengajar tahap 2 hendaknye......Tp sedih gak bile dapat tau @ SK BBS only 2  org je yg dapat 5A...mane pegi budk2 lain....Kalau ikut kiraan aku boleh dapat 15 org....Apa dah jadi ye....Hopefully budak2 Y6 next year akan lebih success......

Dari start cuti ari tu , dah banyak tempat gak aku n family gi....sume nye  org kawen ler...almaklum le cuti sk....Dari melaka, aku balik selayang...pas tu gi kenduri kat kajang mase maal hijrah...dan sabtu lepas gi putrajaya...n terus balik ipoh.....kenduri ank yeop....fuh..penuh weekend aku hehe....next week insyaallah balik simpang pelangai pulak....jalan sakat  hehehe.....

School holiday nie, iris aku hantar gak....takut nanti dia x nak pulak kalu tak hantar langsung...tp kejap je...bagi dia tau  hari 2 kene duduk taska...mama n papa keje....alahai anak aku..dah pandai tul, mintak macm2....mane tak nye....bangun tido je nak mandi.....balik taska nak mandi, dah buang air besar pun nak mandi.....kira nye tiap jam dia mintak nak mandi.....nie sume gara2 turtle, fish n crocodile yg papa dia beli ...mainan dlm bath tab......
apa pun layan je le.......alhamdulilah .....syukur sgt coz sekarang nie, gatal2 di kakinye dah hilang....jadi bile mandi x le sakit, kalau tidak dulu kaki luka2...nak mandi je mesti dia menangis...kesian betul.....alhamdulliah sekarang  dah ok.......
 
 
 

Monday, November 5, 2012

marah oh marah....pergi le......

Hari nie aku rasa amat tak senang hati....leps ape yang berlaku, kemarahan masih menghantui kepala otak aku nie.....Ya Allah, bantu le hambamu yang lemah ini dari sifat marah yang melampaui ini....Kadang2...apabila kite terlalu marah, kite perlu muhasabah diri sebenarnya....Cuba kite fikir, apa yang berlaku di sekeliling kite....mungkin ada hikmahnya......

Cuma sebagai manusia biase, aku kadang kala tewas dengan mainan perasaan....

Wednesday, October 24, 2012

salam aidiladha......

salam.....

Hari nie hari akhir persekolahan sebelum bercuti selama 4 hari ...sempena hari raya haji yang bakal disambt hari Jumaat nie....Student pun ramai yg  yg x datang...dah balik ke kg agaknye....student class aku je hanya 22 org je yg datang dr  36 org....Hmmm....keje2 sebelum sesi nie 2012 ditutup makin banyak...Semua nak kejar date line....hehehe....mcm keje opis le pulak....Aku  pun x terlepas dr date line yg perlu dipatuhi....Antara nye:-

  • siapkan Buku Adab....31st nak kene submit kat PK dah.....(ade gak guru2 yg belum siap tande class aku nie.....)mcm mane nak kira???alternatifnye...aku htr kat meje  diorg bg diorg cepat sikit perasan nye......
  • kene siapkan  laporan tahunan 2012 n perancangan untuk 2013.....pengerusi pun aku x jumpe , mcm mane le nak mintak ye......
  • collect buku teks....n bg buku teks tuk tahun depan......
  • nak kene pikir pasal jamuan class.....agak2 ape menu patut aku bg kat budak2 nie........
  • nak hantar surat kat GB, kalu boleh nak le ngajor belah pg.....lg pun aku dah lame ngajor  pagi.....bile tukar ke sini je kene ngajor petang...huhu.....
apa pun aku kene try jugak siapkan sume bende2 kat atas nie dengan segera.....

Wednesday, July 25, 2012

realiti hari ini.....

Jam menunjukkan pkl 12.40tgh.....hiruk-pikuk di luar kawasan bilik guru, kedengaran suara murid2 tahun 2 dan 3 yang duduk menunggu untuk masuk ke kelas.Sementara itu, murid sesi pagi, sedang berjuang menjawab soalan PKSR 2....Agak nye le ape la dalam minda mereka waktu2 begini.....mesti nak jawab soalan x berape nak concentrate.Mane x yer, suara bdk2 tahun 2 n 3 nie mmg nyaring betul kalu bab2 menjerit dan bercakap..

Hari ketiga PKSR 2....subjek hari nie English, Math 2 n Bahasa Arab....Mane nyer kejab lagi aku bakal menerima skrip2 jawapan ank2 murid aku....Ape le yang bakal diorg jawab nanti.Yang merisaukan aku kelas 3 Lazim..mase buat latihan bukan main lagi....Tp mase menjawab .....aduh...boleh sakit kepala mase bc skrip diorang nie.....Hai...harap diorg boleh jawab dengan bersungguh2.....Bukan ape , diorang nie banyak main daripada belajar...Entah lah, agak nyer sebab bukan dari golongan yg susah atau dalam erti kate lain x pernah merasa susah....Budak2 nie dalam kateogari org senang, mintak ape je dapat agak  nyer.Maca mane aku tau???mase mengajar tu ade la aku tanye kat bdk2 nie sape ade hp, camcorder, notebook, computer.....n so on....Masing2 mangangkat tangan kate ade...Siap boleh cerita lagi kat aku apa yang diorg ade.....

Mengenangkan hal aku dulu2....nak dapat sesuatu kene berusaha sndiri...belajar betul2,dapat no 1 baru dapat...itu pun bukan  materials macam sekarang....Mengingatkan itu. aku bersyukur dilahirkan dalam suasane yg serba sederhana.dari sit lah aku menanam azam menjadi seperti sekarang...alhamdullilah

Banyak lak melalut aku nie.....hehe....sok sambung lg...pe off....

Tuesday, July 24, 2012

sayu rasa hati.....

Salam....

Hati aku tetiba je jadi sayu bile mane aku membaca entri adik aku yang no 3 mengenai anak sulung nye hanna...Just aku tiap kan je balik, begini...

(Suatu petang)

Hanna:ibu jom la go home...home
Ibu:Ok...tp tunggu ibu kemas jap dl...
Hanna:Ala ...home la ibu... umah kite....
Ibu:Ok..ok nanti kite balik ngan adik skali k...
Hanna:(memandang  keluar tingkap)

kalau orng yang x memahami nye mesti tertanye2 ape sebabnye....

diringkaskan cerita, dua beradik nie hanna n hanni telah ditinggalkan oleh bapa mereka sejak bulan 2 yang lps....katenye nak mencari keje di sane, miri sarawak.....jadi  le adik aku nie seperti ibu tunggal yang perlu membesarkan anak2....

hati aku tertanye2 , dimane hati dan perasaan seorg bapa terhadap anak2........Sering kali aku mendengar pelbagai cerite tentang ank2 yang ditinggalkan oleh ibu tau bapa, tp x terlintas dihati bahawa satu hari salah  seorang adik aku menerima nasib seperti itu.......Bile mane aku pagi tadi aku membaca entri tersebut di FB hati aku menangis sedih....mgenangkan anak kecil yang dahagakan kasih sayang seorg bapa.....hati aku benar2 tersentuh....(x dpat nak mneruskan )

Doa aku agar terbuak pintu hati daddy hanna n hanni utk  kembali ke semenanjung msia meneruskan kehidupan dengan mencari pekerjaan di sini.....Apa pun berlaku pasti ade jalan penyelesaiannye...usah lah dibiarkan anak2 yg x berdose itu ketandusan kasih sayang seorang yang bergelar BAPA.....

Buat alang.....semoga terus tabah menghadapi dugaan seperti ini....apapun terjadi  jaga lah 2 permata yang berharga itu menjadi insan yang berjaya di dunia n akhirat......

Friday, June 1, 2012

my litle baby grow up now.....

salam.....iris dah setahun 3 bulan...semakin bijak ...mengikut  je ape yang diperhatikan....
kalau  x caya nie lah dia antara aksi si comel mama n papa.....


x sempat nak duduk nie....nanti salah kira lak....


letak dulu.....baru betul nie....




buat je list barang ape nak beli nanti hehehe......



Thursday, May 10, 2012

salam.....aduh pening kepalo den....mana tak nyer dah mule mark paper bi....hari nie akan terima lagi 4 paper tuk marking...minggu2 dekat nak cuti nie mmg busy ngan keje2...buku adb belum dibuka2 lagi....hi cik liza bile le nak start nie.....

mama yg busy....




mama yg busy hehehe......
bila xde keje nie le jadi nye......
baru anak sorang dah haru biru hehehe.....

Wednesday, May 9, 2012

3 bulan berlalu.......

salam....hampir 3 bulan aku tidak mencoretkan sesuatu di sini...keje yg  terlalu bnyak disamping dihambat masa yg tidak pernah mencukupi...tapi aku tetap bersyukur dengan lipah dan rahmant darinye...

Apa yg ingin aku kongsikan di sini adalah cite2 yg telah berlaku  hampir 3 bulan yang lalu.....

MAC.....aku sibuk dengan menyiapkan kertas ujian dan menanda paper...pastu lak kn cuti sekolah selama seminggu...apa lagi selama seminggu gak aku tidak berada di rumah.....dari hari sabtu aku ke ipoh disusuli pula kene bawa iris masuk wad seninnye....balik dari wad parking barang semula untuk berangkat tuk bercuti ke Pulau Langkawi....aku n family berada di sana hingga ke hari Jumaat...Dlm perjalanan ke sana kami sempat singgah ke rumah Uncle Fadh n Aunty Hasnie....balik dari langkawi kami sempat melawat Padang Besar..n kami bermalam kat Alor Setar coz esoknye kami pergi ke kenduri Iman kat sana......n Sabtu juga kami berangkat balik ke KL.....
Buka sk....aku mula sibuk  dgn latihan rumah sukan.....

APRIL....aku mcm  cikgu lain bertugas mingguan...dlm pada itu aku tetap sibuk dgn latihan rumah sukan....tp tengok la klau hujan lebat, aku ngajor le mcm biase.....bile difikir2 kan mmg susah btl nak latih bdk2 tahap 1 nie.....tp sbg cikgu kite kene gak kuat kan semangat melatih nye walau akhirnye kito pun letih same....
Alhamdullilah berkat kerjasama rakan2 seperjuangan akhirnya rumah KUNING telah menjadi JOHAN KESELURUHAN....syukur....disamping tu kami juga telah mendapat tempat ketiga bagi acara perbarisan dan JOHAN bagi hiasan rumah sukan.....
Apa pun tak lupe gak kami meraikan aniversary yg kedua weeding kami...alhamdullilah.....

MEI.....bulan  penuh dugaan....hehe mana taknye...bdk2 dah mule exam...pasni nie kene mark paper lak pulak....selain tu 16 MEI acara yg ditunggu2coz HARI GURU.....tahun lepas huhu x dpat sambut coz cuti bsalin..... dlm pada tu gak cuti pertengahan penggal akan bermula dalam bulan nie....harap2 berjalan lancar.....25 MEI aku akan menyambut hari lahir yg ke 33......insyaallah....
Okla....off buat sementara waktu....x tau ile lak aku akan mencoret pulak...harap2 x lame la hendak nye hehehe.......

Sunday, February 19, 2012

feb yg busy.....

salam.....
baru hari nie aku berkesempatan untuk menjengok blok aku nie....hmmm...... keje kat sk baru nie semakin hari semakin banyak.Bukan banyak ape, ade je info baru yang dimaklumkan kepada kami...nak kene siap kan SMM la.., check fail murid la, isi borang gigi, nak kene buat soalan PJK, isi borang SPBT dan macam2 lagi...
Bulan feb..bulan yg xde cuti rehat sabtu, kerana:
  • kokurikulum
  • pastu AGM PIBG
  • larian roadrun

tu le dia nyer tugas guru...apa pun buat aku sentiasa mengingatkan diri ku agar membuat sume keje2 nie dengan seikhlas hati....moga rezeki ku halal dan mendapat keberkatan....amin

Image Detail